logo gpoa barva pruhledne 1 

Gymnázium, Střední pedagogická škola,
Obchodní akademie a Jazyková škola
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace
Pontassievská 3, ZNOJMO

 facebook youtube  0067 phone+420 515 158 101 0070 envelop info@gpoa.cz

Gymnázium, Střední pedagogická škola, Obchodní akademie
a Jazyková škola 
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace, 
Pontassievská 3, ZNOJMO

Zřizovatel školy

logo jmk 250x

Jazyková škola nabízí

Certifikace Cisco

CNA logo

Europass

europass

Pěvecký sbor Znoimia

znoimia

Šachový kroužek

krouzek sachy

Gymoped - školní časopis

gymoped

Počet přístupů

Dnes568
Včera744
Týden1312
Měsíc9843
CELKEM2037618

  • Vaše IP adresa: 3.138.172.160
  • Webový prohlížeč: Unknown
  • verze:

3
Online
Previous Next

Španělsko našima očima

Naše exkurze do Španělska, v termínu od 9.10. do 15.10. 2022, začala v neděli dopoledne na autobusovém nádraží. Zájezdu se zúčastnili žáci ze tříd G8.A, G7.A, G4.B a G3.B.

Na cestě jsme strávili celkem tři dny. Již během ní však probíhaly prohlídky. V pondělí ráno jsme dorazili do první plánované destinace, a to do Monaka. Návštěva tohoto středomořského knížectví byla opravdu působivá. Po příjezdu nás přivítal východ slunce nad klidným azurovým mořem, jež bylo kotvištěm mnoha luxusních jachet.

V noblesním prostředí palmových a sukulentních zahrad mě oslovilo ikonické kasino Monte Carlo i prohlídka oceánografického muzea. Nocovali jsme ve francouzském městě Nîmes a v úterních ranních hodinách následovalo pokračování výpravy do Španělska. Hned první zastávka ve španělském městečku Figueres nás potěšila. Nachází se v něm totiž muzeum nejslavnějšího surrealistického umělce, a sice Salvadora Dalího. Jeho díla mě velmi hluboce oslovila, paní průvodkyně nám vskutku zajímavě popsala jejich skrytý a důmyslný význam, odkrývající nekonvenční postoj k realitě. Jeho svérázné a originální vyobrazení nevědomí nebo filosofické pojetí diskontinuity atomů bylo více než inspirativní. Následovala prohlídka odlehlého přístavního městečka Cadaqués, které nás ohromilo svým rázem malebných perlových uliček v prostředí romantického zálivu. My, kluci z G7.A, jsme se dokonce osmělili a skočili do moře.

cadaques

Ubytování v městečku Calella splňovalo veškerá naše očekávaní včetně vlastní kuchyně a koupelny nebo terasy, na které jsme při teplých večerech hrávali karty. Středeční poznávání začalo exkurzí do majestátního chrámu Sagrat Cor na kopečku za Barcelonou. Po prohlídce chrámu jsme zamířili na světově proslulý fotbalový stadion Barcelony a na závěr ještě přišla výprava do Pyrenejí. Z horských tras bylo možné pozorovat zdejší nádherný reliéf rozlehlých vrásnitých údolí porostlých olivovníky. Z údolí se tyčily zaoblené žulové skály, jež ukrývaly odlehlý klášter Montserrat, se známou Černou Madonou. Jeho návštěva v panoramatickém prostředí byla opravdu jedinečná při pomyšlení na to, že jenom pár kilometrů od nás přechází tyto divoké skály v pohodové palmové pláže.

Naše kulturní obzory nabývaly nových poznatků i ve čtvrtek, a to při prozkoumání historického městečka Girona. Odpoledne se mnozí z nás konečně dočkali neodolatelně lákavého moře. Rozsáhlá pláž byla celá jenom naše, a proto jsme se neostýchavě vrhli do neklidné vody. Následně se někteří účastníci zájezdu zahrabávali do písku, stavěli hrad nebo si jenom užívali exotického prostředí pláže a sluníčka.

Poslední den nás čekala největší výzva, a totiž prozkoumání architektonického a kulturního bohatství Barcelony. Poznávací výprava se nesla převážně v duchu snad nejznámějšího španělského architekta – Antonia Gaudího, působícího v epoše modernismu. Gaudí usiloval o přenesení přírodních motivů do architektury, a to velmi zdařile. V metropoli nás uvítal okázalý chrám Sagrada Família.

sagrada1     span10

Z vnějšku mě zaujaly důvtipně umístěné sošky zvířat, jako jsou želvy, šneci nebo ještěrky. Interiér byl ovšem zdaleka více oslňující. Můj největší úžas připadl na pilíře, které se větvily jako stromy, a přitom dokonce tvořily nosný oblouk, což bylo úchvatné řešení. Prohlídku doplňovalo barevné osvětlení skrz mozaiková skla. Z budoucího nejvyššího chrámu na světě jsme hbitě vyrazili do Gaudího zahrady neboli Parque Güell. Jeho organická architektura v subtropickém přírodním prostředí mě opět okouzlila. Nechyběla ani ikonická kaplička s kostkovanou věží nebo barevný mozaikový ještěr. Na závěr jsme měli možnost nakoupit domů suvenýry nebo se jenom projít historickou částí města. Posledním pátečním srazem pod Kolumbovým pomníkem začala naše, lehce sentimentální, cesta zpátky domů. Navzdory dlouhé vzdálenosti nám díky únavě i nadšení z nových zážitků čas v autobuse utekl.

span13   

 span11

Španělská kultura je opravdu jedinečná. Nečekal jsem, že tak daleko od nás mají stále tolik ráznou a obdivuhodnou evropskou kulturu, která však v prostředí olivovníků a palem nabírá nesrovnatelnou, až mírně exotickou podobu. S kamarády jsme si užili spoustu legrace, ale nejvíc mi tento výlet dal z hlediska rozšíření různorodých obzorů. Tímto bych chtěl za všechny zúčastněné žáky srdečně poděkovat paní učitelce Zuzaně Höferové, že nám, navzdory četným složitostem, umožnila se takového zájezdu zúčastnit. Nesmírně si toho vážíme. Náš vděk náleží i ostatním pedagogům, a to paní učitelce Křížové a Čižmářové.

Za všechny nadšené cestovatele Jiří Železný G7.A.


Sdílejte tento článek