logo gpoa barva pruhledne 1 

Gymnázium, Střední pedagogická škola,
Obchodní akademie a Jazyková škola
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace
Pontassievská 3, ZNOJMO

 facebook youtube  0067 phone+420 515 158 101 0070 envelop info@gpoa.cz

Gymnázium, Střední pedagogická škola, Obchodní akademie
a Jazyková škola 
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace, 
Pontassievská 3, ZNOJMO

Zřizovatel školy

logo jmk 250x

Jazyková škola nabízí

Certifikace Cisco

CNA logo

Europass

europass

Pěvecký sbor Znoimia

znoimia

Šachový kroužek

krouzek sachy

Gymoped - školní časopis

gymoped

Počet přístupů

Dnes605
Včera744
Týden1349
Měsíc9880
CELKEM2037655

  • Vaše IP adresa: 3.21.12.168
  • Webový prohlížeč: Unknown
  • verze:

5
Online
Soutěž DiscoverEU

Soutěž DiscoverEU

V rámci programu Erasmus+ mají studenti možnost zúčastnit se soutěže DiscoverEU, díky níž mohou cestovat po Evropě. Každý rok lze podat přihlášku v rámci dvou kol, na jaře a na podzim, stačí vyplnit soutěžní kvíz. Podmínkou je věk 18 let a trvalé bydliště v některém z členských států EU.

Z naší školy se v rámci uplynulého školního roku zúčastnili dva studenti maturitního ročníku, Saša Kolková a Jiří Meister. Saša byla v rámci podzimního kola původně vybrána jako náhradník, posléze jízdenku dostala, může se tedy těšit na cestu po evropských městech. Svou účast sama hodnotí pozitivně.

„Na podzim roku 2021 nám do třídní skupiny poslala paní učitelka Malíková odkaz na zajímavou soutěž pořádanou Evropskou unií. Začala jsem to trochu pročítat a pochopila jsem, že když se člověk zaregistruje a vyplní krátký dotazník, má šanci vyhrát jízdenku na cestu vlakem po Evropě. Soutěž mě zaujala, ale nevěnovala jsem tomu moc pozornosti, přece jenom člověk nečeká, že by něco takového opravdu vyhrál. I přesto jsem to ale rychle vyplnila a spolu s kamarádkou se tam zaregistrovala v rámci skupiny. V lednu však přišel email, že to bohužel nevyšlo, ale že jsme na seznamu náhradníků. Rychle jsem na to zapomněla. Aspoň do dubna, než jsem dostala další email s oznámením, že jsem jízdenku dostala! A tak začalo moje chystání a plánování. S tím se ale pojilo i několik ne úplně příjemných zjištění.

První překvapení bylo, že jízdenka na měsíc znamená jízdenku na sedm dní v rozmezí jednoho měsíce. K tomu se některé vlaky musí platit zvlášť, hlavně rychlíky a noční vlaky. Někde jsou sice ceny za tyto vlaky docela příjemné, ale může se stát to, že jízdenku vám musí doručit domů poštou. Tady se pak cena několikrát znásobí. Pořád to nejsou závratné částky, ale za předpokladu, že jste student bez peněz na rozhazování, se tomu možná budete chtít vyvarovat. K plánování své cesty je nejlepší využít aplikaci Rail Planner, kde zadáte svoji výherní jízdenku a můžete přímo zde hledat vlaková spojení na různá místa.

Když máte svoji trasu naplánovanou, jízdenky zaktivujete a vše je vyřešené! I zde je však dobré podotknout, že některé vlaky bývají dost plné, takže vám je doporučeno si udělat rezervaci, za kterou si opět musíte připlatit.

I přes některá nečekaná zjištění ohledně dopravy jsem však velice vděčná za tuto příležitost a těším se, až ji budu moct již brzy využít.“ 

Mgr. Eva Malíková
Saša Kolková


Sdílejte tento článek