logo gpoa barva pruhledne 1 

Gymnázium, Střední pedagogická škola,
Obchodní akademie a Jazyková škola
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace
Pontassievská 3, ZNOJMO

 facebook youtube  0067 phone+420 515 158 101 0070 envelop info@gpoa.cz

Gymnázium, Střední pedagogická škola, Obchodní akademie
a Jazyková škola 
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace, 
Pontassievská 3, ZNOJMO

Zřizovatel školy

logo jmk 250x

Jazyková škola nabízí

Certifikace Cisco

CNA logo

Europass

europass

Pěvecký sbor Znoimia

znoimia

Šachový kroužek

krouzek sachy

Gymoped - školní časopis

gymoped

Počet přístupů

Dnes608
Včera744
Týden1352
Měsíc9883
CELKEM2037658

  • Vaše IP adresa: 3.148.112.165
  • Webový prohlížeč: Unknown
  • verze:

3
Online
Previous Next

Národního kolo YPEF 2022 a my

Ve dnech 20. a 21. června 2022 proběhlo v Kostelci nad Černými lesy celostátní kolo pro účastníky soutěže YPEF, do které postoupili studenti prvních míst z regionálních kol. Naši školu reprezentovali ze starší kategorie žáci z G7.A ve složení týmu Kamila Kopečná, Lucie Reiterová a Dušan Farkaš. Ani mladší kategorie nebyla ochuzena o tým z GPOA, o jehož postup do národního kola se zasloužili chlapci z G4.A utvořeného z trojice František Suchý, Štěpán Slaný a Martin Konvička.

Název soutěže je odvozen z anglického Young people in European forest, vyznačující se zvýšením povědomí mladých lidí o lesnictví a lesním hospodářství. Tradičně jako každý rok se národní kolo skládá ze 3 částí. Písemného testu, který byl složen z 30 anglicky formulovaných otázek o evropském lesnictví, praktické části a prezentace rovněž v anglickém jazyce a letos to bylo na téma Dřevo jako obnovitelný materiál budoucnosti.
Po příjezdu jsme byli ubytováni v zámku, kde odpoledne v Rytířském sále proběhla teoretická část a představení prezentací. Všech 11 týmů mělo 45 minut na zodpovězení otázek o lesnictví po přestávce 10 minut na prezentaci, při níž komise hodnotila rétorické dovednosti, obsáhlost prezentace a její grafické zpracování. Ačkoliv se menšímu stresu nedalo nepodlehnout, všechna družstva dokázala svým pojetím zaujmout. Večer měli soutěžící možnost se zúčastnit prohlídky zámku, podkroví a sousední renesanční kaple sv. Vojtěcha. Za zmínku také stojí i místní Černokostelecký pivovar, který je ze zámku na dohled.
Druhý soutěžní den byly jednotlivé týmy dopraveny do arboreta, jež slouží zejména lesnické a dřevařské fakultě ČZU. Každý tým měl před sebou 8 stanovišť, přičemž každé z nich se specializovalo na určitou část lesnictví. Na soutěžící týmy čekalo prověření dovedností z okruhů botaniky, dendrologie, dřevařství, lesní těžby, myslivosti, dendrometrie, pěstování lesa nebo také hospodářské úpravy lesa. Přestože nebylo vždy snadné pojmenovat vše přesně svým rodovým i druhovým názvem a některé nástroje lesní správy v sobě skrývaly jiné funkce, než se na první pohled zdálo, přípravu jsme nepodcenili a utržili počet bodů, za nichž by se musel stydět žádný lesák. Dobrovolníky také čekalo bonusové stanoviště, kde se naučili zaměřovat se vzduchovkou na cíl.
Ve 13:00 hodin proběhlo vyhlášení výsledků za doprovodu náměstka ministra zemědělství, děkana lesnické fakulty, sponzorů a jiných významných zastupitelů lesnických společností. Ačkoliv jsme nezískali první místo, tuto soutěž jsme si náležitě užili, doplnili některé mezery v našich znalostech a poznali krásnou přírodu. Na závěr chci také poděkovat našemu doprovodu pí učitelce Servítové a pí učitelce Leischnerové, které se postaraly o spolehlivý přesun na místo akce a cenné rady, jež nás dovedly tak daleko.

Dušan Farkaš G7.A

 

 


Sdílejte tento článek