logo gpoa barva pruhledne 1 

Gymnázium, Střední pedagogická škola,
Obchodní akademie a Jazyková škola
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace
Pontassievská 3, ZNOJMO

 facebook youtube  0067 phone+420 515 158 101 0070 envelop info@gpoa.cz

Gymnázium, Střední pedagogická škola, Obchodní akademie
a Jazyková škola 
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace, 
Pontassievská 3, ZNOJMO

Zřizovatel školy

logo jmk 250x

Jazyková škola nabízí

Certifikace Cisco

CNA logo

Europass

europass

Pěvecký sbor Znoimia

znoimia

Šachový kroužek

krouzek sachy

Gymoped - školní časopis

gymoped

Počet přístupů

Dnes804
Včera744
Týden1548
Měsíc10079
CELKEM2037854

  • Vaše IP adresa: 18.217.106.26
  • Webový prohlížeč: Unknown
  • verze:

4
Online
Týden praktických činností

Týden praktických činností

V uplynulém týdnu studenti třetího ročníku oboru Informační technologie, resp. jedna jeho polovina, zažili poprvé netradiční formu výuky. Šlo o to, aby se co nejvíce výuka zaměřila na praktickou činnost (někdy označována jako bloková výuka).

Těch studentů, kteří např. někdy drželi v ruce pájku, multimetr nebo jen obyčejný šroubovák, je stále méně. Proto jsme se v sekci IT chtěli zaměřit na tyto činnosti a nejen o nich teoreticky mluvit. A tak se postupně snažili něco spájet, nakonfigurovat WiFi router, něco spustit nebo jen změřit nějakou elektrickou veličinu.

První den se žáci věnovali počítačovým sítím, konkrétně strukturované kabeláži. Nejdříve se krátce seznámili s nejnovějšími trendy v oblasti metalických kabelů a pak si prakticky vyzkoušeli tvorbu patch kabelu zakrimpováním konektorů RJ45. Dále si zkusili zapojit datovou zásuvku a patch panel. Správnost svého zapojení si ověřili kabelovým testerem. V úterý se výuka zaměřila na SMART zařízení (chytrá domácnost) ve spojení s Arduino projekty nebo ESP Home moduly. Ve středu pak navštívili chemickou laboratoř na budově Pontassievská. Tam si vyzkoušeli laboratorní techniku při klasické práci s chemickými reakcemi, filtrací a dalšími pokusy a pak hodinu sami připravovali svoje jednoduché pozorování hoření. Následně tyto činnosti nafotili i nafilmovali a zpracovávali jako prezentaci nebo video. Další hodinu pak výsledky prezentovali před maturanty. V dalších dnech pokračovali s tématem počítačové grafiky. Žáci si vyzkoušeli týmovou práci ve "hře" Minecraft: Education Edition a 3D modelování v aplikaci Tinkercad. Stihli také navštívit Dům umění a výstavu LEXA WALTER – 4X20 k jubileu akademického sochaře, malíře a kreslíře Alexandra Waltra.

Jednalo se o první zkušenost s tímto projektem (modelem) vyučování, a tak bude do budoucna určitě co zlepšovat. Námětů i činností je celá řada.

Mgr. Martin Benda

 

blokova-vyuka-21
blokova-vyuka-20
blokova-vyuka-19
blokova-vyuka-18
blokova-vyuka-17
blokova-vyuka-16
blokova-vyuka-15
blokova-vyuka-14
blokova-vyuka-13
blokova-vyuka-12


Sdílejte tento článek