logo gpoa barva pruhledne 1 

Gymnázium, Střední pedagogická škola,
Obchodní akademie a Jazyková škola
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace
Pontassievská 3, ZNOJMO

 facebook youtube  0067 phone+420 515 158 101 0070 envelop info@gpoa.cz

Gymnázium, Střední pedagogická škola, Obchodní akademie
a Jazyková škola 
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace, 
Pontassievská 3, ZNOJMO

Zřizovatel školy

logo jmk 250x

Jazyková škola nabízí

Certifikace Cisco

CNA logo

Europass

europass

Pěvecký sbor Znoimia

znoimia

Šachový kroužek

krouzek sachy

Gymoped - školní časopis

gymoped

Počet přístupů

Dnes879
Včera744
Týden1623
Měsíc10154
CELKEM2037929

  • Vaše IP adresa: 3.138.125.197
  • Webový prohlížeč: Unknown
  • verze:

2
Online
Previous Next

Sucho v krajině – můžeme si za to sami

Vít Coufal ze třídy G7. A se zabýval příčinami sucha a jeho dopady na krajinu. Sledoval především zemědělské plochy v okolí svého bydliště. Pozoroval způsob hospodaření zemědělských podniků a snažil se je porovnat s tím, jaké jsou doporučené způsoby, které jsou vůči půdě šetrné. Práci doplnil o fotografie, které dokumentují skutečný stav zemědělských ploch. Jedním z cílů ročníkových prací, které vypracovávají studenti předposledních ročníků, je právě to, aby upozorňovali na regionální problémy, popsali je a dokumentovali.

Vítek ve svém článku po školní stránky popisuje, jak činnost zemědělských podniků může prohlubovat sucho v krajině. „Sucho je v posledních letech často zmiňovaným tématem v různých médiích. Za hlavní příčinu prohlubujícího se sucha je považováno globální oteplování a s tím spojené narušení přirozeného koloběhu vody v krajině. Čím vším je způsobené globální oteplování, je všeobecně známé, je to především průmyslová výroba, energetika, doprava atd. V podstatě se jedná o vlivy, které způsobuje lidstvo svou činností.
Sektorem, který je nejvíce zasažený suchem, je zemědělství. A právě intenzivní zemědělská výroba je dalším důležitým faktorem, který negativně ovlivňuje koloběh vody v krajině. Dříve lidé na venkově obhospodařovali svá pole a byli přirozeně spjati s krajinou, ve které žili. Využívali potenciál půdy, její přirozené vlastnosti, ale nijak zásadně nezasahovali do rázu krajiny a vlastností půdy. Po scelení pozemků v 50. letech minulého století ale došlo k výrazným změnám ve způsobu hospodaření. Z krajiny se postupně stala jedna velká továrna na výrobu potravin a průmyslových surovin. Téměř úplně vymizely přirozené předěly jako meze, remízky a větrolamy, které zabraňovaly vodní a větrné erozi. Vlivem masivní eroze dochází k odplavování nejcennější vrstvy půdy – ornice. Pro obdělávání velkých celků se samozřejmě začaly vyrábět větší a těžší stroje. Velké podniky, aby ušetřily pracovní sílu, používají stroje, které váží desítky tun. Na půdu je tak vyvíjen enormní tlak několikanásobně převyšující její únosnost a dochází k masivnímu utužení půdy, v některých případech až k nevratným změnám, pokud je utuženo i podorničí. Zpevněná a stlačená půda má problém se vsakováním srážek a nedokáže přirozeně zadržet vodu v krajině. Její následný rychlý odtok je opět spjatý s erozí.
Dalším negativním vlivem je odklon od živočišné výroby a tím pádem nedostatek organických hnojiv, které zlepšují vlastnosti a strukturu půdy. Tato hnojiva jsou nahrazována umělými granulovými hnojivy s cílem dosáhnout co největšího zisku. Nejenže je tím půda ochuzena o organickou hmotu, ale vlivem chemických hnojiv dochází k usazování složek hnojiv ve vrstvě mezi ornicí a podorničím a tím k vytvoření nepropustné krusty. Ta brání prosakování vody do hlubších vrstev půdy.
Pěstováním monokultur pro bioplynové stanice nebo pro jiné energetické účely dochází ke ztrátě biodiverzity v krajině. Pole jsou často půl roku bez zeleného pokryvu. Nepoužívají se meziplodiny, které by nahrazovaly organická hnojiva, bránily erozi půdy a fungovaly jako přirozený ochlazovač vzduchu.
K této otázce člověk nemůže zůstat lhostejný. Pokud se nezmění smýšlení lidí hospodařících na našich polích, je jen otázka času, kdy dojde ke katastrofě, nebude mít dostatek pitné vody a čekají nás extrémní teploty. Musíme jen doufat, že si to naše politické špičky včas uvědomí a nasměrují podporu zemědělství cílenějším způsobem právě těm, jimž není lhostejný stav naší krajiny.“

 


Sdílejte tento článek