logo gpoa barva pruhledne 1 

Gymnázium, Střední pedagogická škola,
Obchodní akademie a Jazyková škola
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace
Pontassievská 3, ZNOJMO

 facebook youtube  0067 phone+420 515 158 101 0070 envelop info@gpoa.cz

Gymnázium, Střední pedagogická škola, Obchodní akademie
a Jazyková škola 
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace, 
Pontassievská 3, ZNOJMO

Zřizovatel školy

logo jmk 250x

Jazyková škola nabízí

Certifikace Cisco

CNA logo

Europass

europass

Pěvecký sbor Znoimia

znoimia

Šachový kroužek

krouzek sachy

Gymoped - školní časopis

gymoped

Počet přístupů

Dnes851
Včera744
Týden1595
Měsíc10126
CELKEM2037901

  • Vaše IP adresa: 18.222.115.217
  • Webový prohlížeč: Unknown
  • verze:

4
Online
Chemie v praxi aneb posypová sůl

Chemie v praxi aneb posypová sůl

Vhodné řešení pro silnice v zimě nebo zničení přírody? Dva články, dva studenti G5.A, přečtěte a popřemýšlejte.
(Mgr. Michaela Leischnerová)
A.
Mezi každoroční největší problémy v období zimy zaručeně patří zledovatělé nebo zasněžené silnice a chodníky. Naše uvažování o této problematice avšak není tolik optimální, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Pro rozmrazení se používají dva hlavní druhy soli:
1.chlorid sodný = kamenná sůl (NaCl) – při teplotě od -7 do -9 °C
2.chlorid vápenatý (CaCl2) – při teplotě do -29 °C
Chlorid vápenatý patří mezi méně škodlivou alternativu, bohužel je výrazně dražší.
Proč je posypová sůl tolik škodlivá?
Sůl ovlivní led a ten začne tát, i když teplota není nad nulou. Bohužel se tímto táním zároveň sůl vsakuje do země. Zde způsobí problémy jako znečištění pramenů spodních vod, především uhynutí kořenů stromů a rostlin, což prokázal výzkumný ústav lesního hospodářství. Nejčastější důvod, proč chřadnul les, bylo nadměrné solení a břečka ze soli, jež se dostala do blízkosti porostů. Poblíž vozovek se sůl dostává od sněžných fréz a sněhem na větve stromů, což způsobí uhynutí stromu, avšak některý strom přežije i tohle nebezpečí – například akáty patří mezi nejodolnější druh. Proces začíná, když se chlorid dostane do stromu, kde projde celým stromem a skončí v listech, zde se uloží a postupně ničí listy. Může ohrozit i živočichy v jezerech nebo řekách.
Posypová sůl také dráždí tlapky psům. I přesto, že je sůl přírodní materiál, v přírodě se nevyskytuje v tak velkých koncentracích a nepřirozených místech.

Jiné možnosti posypů
Prvním řešením se nabízí varianta močoviny (CO(NH2)2) prodávaná v obchodech s názvem Aqua gelo, která nepůsobí tak špatně na životní prostředí, ale je dražší oproti soli.
Druhou možností se zdá být CMA – Calcium Magnesium Acetate z USA. CMA je chemická sloučenina vyrobená kombinací dolomitického vápna s kyselinou octovou. Tato sloučenina je stále častěji používána v mnoha oblastech světa. Taje led při nižší teplotě než standardní silniční sůl. Ukázalo se, že je účinná až na teplotu asi -27,5 ° C. Sloučenina však funguje lépe při prevenci námrazy než při snižování stávajícího ledu. Její výkon při nízkých teplotách je pouze jedním z důvodů, proč se v roce 2011 stala CMA preferovaným odmrazovačem silnic. Poskytuje trvalou ochranu proti námraze a vyžaduje méně časté aplikace po prvním ošetření. Je mnohem méně žíravá než sůl, i když je rozpuštěna ve vodě, je považována za přibližně žíravou jako voda z vodovodu. CMA je biologicky rozložitelná, méně toxická než sůl na silnici. Studie ukázala, že je méně nebezpečný pro rostliny a zvířata, avšak ukázaly, že i když je hmotnostně dražší než silniční sůl, má lepší účinky než sůl. Při přidání do soli může i malé množství zlepšit odmrazování u samotné soli.

Nabízí se také použít materiály jako písek či štěrk. U těchto materiálů hrozí zanesení kanalizací.
Je tu i způsob použití tzv. Ekogritu, který je ekologicky šetrný a zdravotně nezávadný, ale po roztání zůstane stále na povrchu země. Jeho podstatou je drcené keramické kamenivo Liapor pro jehož výrobu se používá čistý přírodní jíl. Ten je pro rostliny a živočichy naprosto bezpečný. Ekogrit vyrábí a dodává společnost Lias Vintířov. Jako novinka byl výrobek představen v roce 2002. Posyp je určen zejména pro správce všech typů komunikací a všem zákazníkům, kteří ekologii chápou jako morální zodpovědnost k životnímu prostředí a snaží se k přírodě chovat šetrně i v zimním období, nebo pro oblasti, kde není z důvodů ochrany přírody povoleno používat chemické posypy. (např. lázeňské oblasti) . Uvedení Ekogritu na trh přineslo zákazníkům zcela nové možnosti v oblasti zimní údržby komunikací. Jeho výjimečné vlastnosti ho opravňují k užívání ochranné známky „Ekologicky šetrný výrobek“. Využít se dá od běžných dopravních a pěších komunikací měst a obcí, přes historická a obchodní centra, parky po lázeňská území nebo zóny pitné vody.
Můj názor
Jde vidět, že sůl má opravdu velký vliv na životní prostředí. Myslím si, že by nejvýhodnější bylo použít Ekogrit i přes vyšší náklady nebo používat písek a rozdrcený štěrk, a následně ho po roztání zamést. Používáním Ekogritu lze předejít mnoha problémům - keramický štěrk šetří životní prostředí a je dobře snesitelný jak pro člověka, zvířata i rostliny, chová se také k ošetřeným plochám šetrněji než tvrdé posypové prostředky a nezpůsobuje jejich poškození. Pokud ošetřené plochy roztají v poledním slunci, Ekogrit vzlíná. Při opětovném mrazu zůstává zachován vysoký součinitel tření a není potřeba jej dosypávat. Pokud zima už skončila, nemusí se lehký keramický štěrk nákladně odstraňovat. Na rozdíl od písků a drtí se náklady na čištění sníží až o 60 %. Ekogrit neucpává a nevydírá kanalizační systémy. Zametený zbytkový materiál lze nanést na záhony a zelené plochy, kde porezní materiál kypří půdu a zlepšuje provzdušňování kořenových systémů rostlin.
Napsala: Adriana Kudrnová
B.
Posypová sůl a čím ji nahradit?
Posypová sůl je neodmyslitelným vybavením každé bytové jednotky v zimním období, ale je opravdu tak bezpečná, jak si myslíme?
Druhy a využití
Většinou se v domácnostech používá obyčejná kuchyňská sůl neboli chlorid sodný (NaCl). Ten ale působí pouze do-7˚C až -9˚C, proto se v nižších teplotách používá třikrát dražší chlorid vápenatý (CaCl2), který působí až do teploty -29˚C.
Proč je sůl škodlivá?
Sůl fyzikálně ovlivní led a ten začne roztávat, i když není nad nulou. Pokud „solanka“ nesteče do kanálu, ale vsákne se do půdy, může negativně ovlivnit prameny spodních vod, případně může ohrozit živočichy v jezerech či řekách a také způsobuje uhynutí kořenů stromů a rostlin.
Posypová sůl škodí také vozidlům
I když jsou dnešní vozidla vyrobena pomocí odolnějších materiálů a laků proti korozi způsobené posypovou solí a dalšími faktory. Přesto se u všech aut po nějaké době koroze objeví a posypová sůl vznik koroze urychluje.
Chemické alternativy
Jako první řešení se naskýtá stará dobrá močovina neboli Aqua Gelo. Ta je na rozdíl od posypové soli velice prospěšná pro přírodu, ale také stojí více peněz než posypová sůl a jiné posypové alternativy.
Dalším řešením je CMA neboli Calcium Magnesium Acetate americké výroby. Stejně jako močovina je CMA šetrné k přírodě, ale zároveň dražší než posypová sůl.
Posypové alternativy
písek
štěrk
struska
škvára
Piliny
popel (kvůli zbytkovým materiálům je v mnoha místech zakázaný)
Závěr
Ačkoliv má posypová sůl prokazatelně nejlepší vlastnosti při rozmrazovaní sněhu a ledu na komunikacích, není příliš v oblibě. Motoristé jí často viní z předčasného opotřebení zimních pneumatik a velmi neradi jí na chodnících vidí pejskaři.
Podle mě je ale posypová sůl skvělá na frekventované silnice, protože led i sníh dokáže na rozdíl od jiných alternativ rychle rozpustit. Na méně frekventované silnice a chodníky bych používal písek nebo štěrk, protože nezatěžují přírodu a dají se využít víckrát.
Napsal: Jan Krotký


Sdílejte tento článek