logo gpoa barva pruhledne 1 

Gymnázium, Střední pedagogická škola,
Obchodní akademie a Jazyková škola
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace
Pontassievská 3, ZNOJMO

 facebook youtube  0067 phone+420 515 158 101 0070 envelop info@gpoa.cz

Gymnázium, Střední pedagogická škola, Obchodní akademie
a Jazyková škola 
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace, 
Pontassievská 3, ZNOJMO

Zřizovatel školy

logo jmk 250x

Jazyková škola nabízí

Certifikace Cisco

CNA logo

Europass

europass

Pěvecký sbor Znoimia

znoimia

Šachový kroužek

krouzek sachy

Gymoped - školní časopis

gymoped

Počet přístupů

Dnes165
Včera916
Týden1825
Měsíc10356
CELKEM2038131

  • Vaše IP adresa: 3.139.83.27
  • Webový prohlížeč: Unknown
  • verze:

3
Online
130 minut a 130 let

130 minut a 130 let

Ve středu 23. října 2019 jsme šli do Městského divadla Znojmo, které máme za humny školy. Z poněkud větší dálky – Českého Těšína – sem přijeli členové Těšínského divadla s inscenací hry Gabriely Preissové Gazdina roba v režii současného ředitele divadla Petra Kracíka. A tak se na 130 minut spojily naše cesty, spojila se Morava na hranicích s Polskem s Moravou na hranicích s Rakouskem, rok 1889 s rokem 2019, očekávání diváků s očekáváním interpretů.

Jaké bylo to moje? Když jsem slyšela, že se děj odehrává někdy na konci předminulého století na typické slovácké vesnici, že herci budou mluvit nářečím a oblečení budou v krojích, myslela jsem si, že mě představení neosloví. Naštěstí jsem se spletla.
A nebyla jsem sama, jak vyplývá z reakcí mých spolužaček: „ Během hry mi šel po zádech mráz. Zaujala mě ta opravdovost, syrovost. Herecké výkony mě dokázaly vtáhnout do děje. Konec mě dostal. Představení mělo skvělou atmosféru a lidové tance a písně tomu dodávaly ještě větší šmrnc. Muselo být náročné naučit se text, kterému jsem občas nerozuměla. Ale chápu, že k realismu nářečí patří. Líbilo se mi, jak byly vidět na hercích emoce. Přišlo mi zajímavé, jak Mánek na konci přišel celý mokrý, ale chudáci ti, co to potom museli vytírat. Nelíbila se mi pasáž, kdy představitelka hlavní role zpívala sólově, přišlo mi to falešné a její hlas nesympatický Když zpívali všichni dohromady, tak to bylo skvělé a měla jsem husinu. Líbila se mi postava Samka, než se rozčílil na Evu a chtěl ji uhodit. Jeho rozčilení jsem chápala, ale myslela jsem si, že by toho nebyl schopný. I dnešní doba vás dožene k tak krajním činům, jako je sebevražda.“

Natálie Bernardová, studentka P4.C

Možná je hra Gazdina roba archaická, možná zbanálněla školními interpretacemi a možná není zařazena v našem školním seznamu literárních titulů k ústní maturitní zkoušce, přesto předsudky (třeba náboženské), sociální rozdíly, zakázaná láska a svoboda člověka nejsou banální ani zastaralé, jsou tady a teď, s námi a v nás, jak nám ukazují Gabriela Preissová i umělci Těšínského divadla.

Yvona Helebrantová, učitelka českého jazyka a literatury v P4.C

 (Obrázek divadla-znojmocity.cz)


Sdílejte tento článek