logo gpoa barva pruhledne 1 

Gymnázium, Střední pedagogická škola,
Obchodní akademie a Jazyková škola
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace
Pontassievská 3, ZNOJMO

 facebook youtube  0067 phone+420 515 158 101 0070 envelop info@gpoa.cz

Gymnázium, Střední pedagogická škola, Obchodní akademie
a Jazyková škola 
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace, 
Pontassievská 3, ZNOJMO

Zřizovatel školy

logo jmk 250x

Jazyková škola nabízí

Certifikace Cisco

CNA logo

Europass

europass

Pěvecký sbor Znoimia

znoimia

Šachový kroužek

krouzek sachy

Gymoped - školní časopis

gymoped

Počet přístupů

Dnes174
Včera916
Týden1834
Měsíc10365
CELKEM2038140

  • Vaše IP adresa: 3.142.173.76
  • Webový prohlížeč: Unknown
  • verze:

3
Online
Previous Next

Mobilita v rámci projektu Erasmus+ do Polska

V termínu od 29. 9. do 4. 10. 2019 se uskutečnila další část vzdělávacího programu Erasmus+, tentokrát v malebné vesničce Kochanowicích v Polsku.
Cesta byla sice trošku zdlouhavější, ale zato pohodlná, protože jsme jeli vlakem. Ihned po našem příjezdu do Kochanowic nás čekalo milé přivítání. Rodiny, u kterých jsme byli ubytováni, nás vřele přivítaly a ukázaly nám naše nové dočasné domovy. Všichni jsme se jednoznačně shodli, že jsou Poláci velice pohostinní a srdeční lidé.

Program byl také velice zajímavý a dokonale promyšlený ze strany hostitelské země. Myslím, že si s ním dali spoustu práce, protože zahrnoval vše od kulturních zážitků, přes zábavu až po poznání a uvědomění si naší evropské kultury.
Je opravdu těžké vyhodnotit nejlepší zážitek, mě například nejvíce uchvátil Krakov se svými velkolepými památkami a jejich vskutku zajímavou historií. Petru zase velice zaujaly solné doly ve Wieliczce, ze kterých získávalo Polsko ve středověku veliké bohatství. „Vůbec jsem nechápala, že to všechno vytvořili lidé ze soli. Muselo to dát strašně moc práce. Všechny ty sochy, cesty, schody, biblické výjevy…“ Adamovi se zase líbilo město Čenstochová, které je jedním s nejvýznamnějších poutních míst Evropy. „Byl to nejvyšší a nejhezčí kostel, co jsem kdy viděl, a to jak uvnitř, tak z venku“. Čtvrteční program pro změnu zaujal Tomáše. „Nejvíce mě překvapil čtvrtek. Ráno po příchodu do školy jsme mohli ochutnat tradiční pokrmy jednotlivých evropských zemí. Poté následovalo dopolední vystoupení, kde vystoupily třídy zdejší školy a hosté ostatních zemí a zazpívali nejen své tradiční písně. Po odpoledním volnu jsme se všichni sešli na večerní oslavě, kde jsme si společně užili poslední den pobytu.“ Náš program byl tedy neobyčejně pestrý.
Byla to opravdu příjemná životní zkušenost. Jsem velmi vděčný za to, že jsem mohl rozšířit své kulturní obzory a poznat zajímavosti i všední život v Polsku, které je nám tak blízké. Po takovémto zážitku nám všem bylo velice smutno, když jsme odjížděli domů. Poláci nám dali dárky, abychom měli nějakou vzpomínku na náš pobyt. Doufám, že se do Polska ještě někdy podívám a znovu se setkám se svými přáteli.
Cestování je naprosto jedinečná zkušenost, kterou vás škola nemůže naučit, a proto bych tímto chtěl poděkovat všem lidem, kteří tento projekt pomáhali zrealizovat. Tedy Evropské unii, našim i cizím učitelům, kteří organizují tento projekt a taky zúčastněným studentům, se kterými jsme měli možnost, i přes menší jazykovou bariéru, ověřit si naši angličtinu v praxi.
Jiří Železný, G4.A

 


Sdílejte tento článek