logo gpoa barva pruhledne 1 

Gymnázium, Střední pedagogická škola,
Obchodní akademie a Jazyková škola
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace
Pontassievská 3, ZNOJMO

 facebook youtube  0067 phone+420 515 158 101 0070 envelop info@gpoa.cz

Gymnázium, Střední pedagogická škola, Obchodní akademie
a Jazyková škola 
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace, 
Pontassievská 3, ZNOJMO

Zřizovatel školy

logo jmk 250x

Jazyková škola nabízí

Certifikace Cisco

CNA logo

Europass

europass

Pěvecký sbor Znoimia

znoimia

Šachový kroužek

krouzek sachy

Gymoped - školní časopis

gymoped

Počet přístupů

Dnes262
Včera916
Týden1922
Měsíc10453
CELKEM2038228

  • Vaše IP adresa: 3.149.235.175
  • Webový prohlížeč: Unknown
  • verze:

3
Online
Previous Next

Naši studenti se nebáli myslet a zazářili

V pátek 8. února se v Olomouci konalo druhé kolo filozofické soutěže „Nebojme se myslet“, do kterého postoupilo 22 nejlepších studentů z celé republiky. V prvním kole 9. ročníku soutěže rekordních 218 soutěžících otestovalo schopnost kritického myšlení, ve druhém kole museli účastníci navíc prokázat znalost cizího jazyka. Druhé kole je zároveň kolem kvalifikačním pro postup na Mezinárodní filozofickou olympiádu (IPO), která se letos koná v Římě, takže studenti měli velkou motivaci. 

Naši školu reprezentovali ve druhém kole tři studenti, což je velkým úspěchem. Tomáš Svoboda a Daniela Reiterová měli již zkušenost z předchozího ročníku, Karolína Poláčková byla v soutěži nováčkem, přesto odcházela z prvního kola na skvělém druhém místě. Všichni tři obstojně čelili výzvě napsat filozofickou esej v angličtině, čímž otestovali své znalosti a schopnosti. Historickým úspěchem pro naši školu je úžasný výsledek Karolíny Poláčkové, která ve druhém kole soutěže dosáhla třetího místa. Na Mezinárodní filozofickou olympiádu postupují dva soutěžící, Karolína Poláčková v tuto chvíli vystupuje v roli náhradníka. Jen o krůček jí unikl jistý postup do Říma, nicméně ze svého výsledku je nadšená.
A co sama Karolína říká na svou účast? „Na soutěži mě nejvíc oslovilo, že se na ni v podstatě nelze nijak připravit a opravdu se testují jen vaše schopnosti - ať už myšlení, schopnost argumentace nebo úroveň cizího jazyka v druhém kole. Psaní eseje v angličtině bylo náročnější, protože k němu byla potřeba slovní zásoba, kterou běžně člověk v hovoru tolik nepoužívá. Skvělá byla zpětná vazba v podobě posudků na eseje, protože jsem se mohla zamyslet nad tím, co se dalo vylepšit a kde byly v mé práci mezery.“ Daniela Reiterová bilancuje nad svou účastí ve srovnání s předchozím ročníkem. „Soutěž pro mě byla velmi obohacující v mnoha ohledech. Více než o humanitní obory se zajímám o přírodní vědy, takže psát filozofický text, to se mi nestává každý den. A ve druhém kole dokonce v cizím jazyce! Tady jsem zaznamenala výraznou změnu oproti loňskému roku, kdy pro mě bylo psaní takto komplexního textu v angličtině velmi náročné. Letos už jsem to zvládala lépe, což se projevilo i v hodnocení.“ A že jeden neúspěch nic neznamená a může být navíc skvělou motivací pro příští úspěchy, dokazují slova Tomáše Svobody. „Jsem velmi rád, že mě mí učitelé motivovali k tomu, abych se po minulém nezdaru do této soutěže zapojil znova, za což jim moc děkuji. Úspěch, postup a zkušenosti je zase věc druhá, avšak také velmi úžasná, na kterou nikdy nezapomenu a určitě ji využiji například při vysokoškolském studiu!“

Mgr. Eva Malíková


Sdílejte tento článek