logo gpoa barva pruhledne 1 

Gymnázium, Střední pedagogická škola,
Obchodní akademie a Jazyková škola
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace
Pontassievská 3, ZNOJMO

 facebook youtube  0067 phone+420 515 158 101 0070 envelop info@gpoa.cz

Gymnázium, Střední pedagogická škola, Obchodní akademie
a Jazyková škola 
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace, 
Pontassievská 3, ZNOJMO

Zřizovatel školy

logo jmk 250x

Jazyková škola nabízí

Certifikace Cisco

CNA logo

Europass

europass

Pěvecký sbor Znoimia

znoimia

Šachový kroužek

krouzek sachy

Gymoped - školní časopis

gymoped

Počet přístupů

Dnes489
Včera916
Týden2149
Měsíc10680
CELKEM2038455

  • Vaše IP adresa: 3.135.184.255
  • Webový prohlížeč: Unknown
  • verze:

4
Online
Previous Next

Šutrgame a putování k propadání

I.část
Dne 30.4.2018 se naše třída G4.A vydala do Krásenska. Nejdříve jsme se seznámili s lidmi, kteří nám představili program na celý den. Sedli jsme si do kruhu, každý řekl své jméno a místo kde byl nejhlouběji v zemi. Poté jsme se rozdělili do skupin po třech lidech. Každá skupina si přečetla text, který jsme dostali a potom ostatním skupinkám odprezentovala vše o tématu na papíru.


A konečně jsme se pustili do toho proč jsme vlastně přijeli – Šutrgame. Zůstali jsme ve stejných skupinách a dali jsme se do toho. Ze začátku bylo těžké pochopit a zapamatovat si všechny pravidla hry, ale na konci už jsme byli všichni skoro profesionálové. A o co vlastně šlo? Měli jsme za úkol v pěti kolech vybudovat stabilní těžební firmu s co největším výdělkem a vysokým ratingem. Každé kolo jsme si mohli požádat o dvě licence na těžení surovin. Když jsme správně odpověděli na všechny otázky ohledně dané suroviny, tak jsme dostali potvrzenou licenci. Těžba mohla začít a naše firmy mohli začít vydělávat. Otázky byli často složité a záludné. Proto jsme chodili k stanovištím, které byla okolo budovy. Na stanovištích byli informace o surovinách a my jsme se u nich dozvěděli vše co jsme potřebovali. Po každém kole se dělalo vyhodnocení, jak na tom naše firmy jsou. Na konci celé hry se vyhlásili vítězové a následovala debata, co se dalo udělat líp a co bychom změnili na naší taktice. Upřímně, když jsme jeli do Krásenska na tuto exkurzi, vůbec jsme nevěděli, co máme od Šutrgame očekávat a nepřišlo nám, že by to mělo být něco zábavného. Hra nás ovšem velice příjemně překvapila a domů jsme odjížděli v dobré náladě a se spoustou hezkých fotek z celého dne.
II.část
Dne 30.4.2018 se třídy G 3.A a lehce osekaná sestava G 5.A vydaly s paními učitelkami Servítovou a Leischnerovou na exkurzi do Moravského krasu. Sraz všech jmenovaných tříd byl v 7:15 na autobusovém nádraží, odkud nás duchaplný pan řidič odvezl do oblasti s nejširším spektrem krasových jevů v České republice. Nutno ještě dodat, že se zúčastněné třídy rozdělily na dvě části. Ta první (konkrétně třídy G 3.A a G 5.A) putovala s paní učitelkou Servítovou a dvěma milými průvodkyněmi Aničkou a Pavlou po trase Jedovnice-písečný lom Rudice-jeskyně neznámého jména v CHKO-místo odvozu. Druhá skupina se zase s paní učitelkou Leischnerovou věnovala o pár kilometrů dále svému vlastnímu geologickému programu.
V průběhu exkurze jsme se všichni dozvěděli mnoho zajímavých údajů, zjistili jsme, jak se krasová krajina měnila v historii a jaký měla význam pro člověka, dále jsme si připomněli význam podzemních vod, víme již také kolik se nachází v Moravském krasu jeskyní a že jedna velmi významná se nachází pod kanálem, a i paní učitelka Servítová již tuší, co jsou to rudické koule. Během exkurze jsme také v písečném lomu Rudice našli několik geod (pro neznalé, geoda je dutina v hornině, která je obvykle po vnitřním obvodu vyplněna krystaly minerálů) a tucet odvážných se vydal překonat sebe sama do setsakramentsky stísněné jeskyně neznámého jména. Mnozí si z této jeskyně odnesli zážitek na celý život, někteří zase tvrdili, že jsou již v životě natolik ostřílení, že je to nevyvedlo z míry. Našli se i tací, na které se nedostalo a neměli tak příležitost se do jeskyně podívat. I tak to však v životě chodí.
Každopádně i ti, kteří se do jeskyně nedostali, byť by o to stáli, museli nakonec konstatovat, že se exkurze vydařila. Domů jsme se vraceli plni zážitků a nasyceni informacemi o krásné krajině v nejmalebnější krasové oblasti v ČR.

Markéta Bursíková G4.A a Jan Ondruš G5.A

Foto zde: http://leischnerova.rajce.idnes.cz/GEOLOGIE_LIPKA_30.4.2018/

 


Sdílejte tento článek