logo gpoa barva pruhledne 1 

Gymnázium, Střední pedagogická škola,
Obchodní akademie a Jazyková škola
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace
Pontassievská 3, ZNOJMO

 facebook youtube  0067 phone+420 515 158 101 0070 envelop info@gpoa.cz

Gymnázium, Střední pedagogická škola, Obchodní akademie
a Jazyková škola 
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace, 
Pontassievská 3, ZNOJMO

Zřizovatel školy

logo jmk 250x

Jazyková škola nabízí

Certifikace Cisco

CNA logo

Europass

europass

Pěvecký sbor Znoimia

znoimia

Šachový kroužek

krouzek sachy

Gymoped - školní časopis

gymoped

Počet přístupů

Dnes671
Včera916
Týden2331
Měsíc10862
CELKEM2038637

  • Vaše IP adresa: 3.141.38.154
  • Webový prohlížeč: Unknown
  • verze:

6
Online
Vánoce, pohoda a oxid uhličitý

Vánoce, pohoda a oxid uhličitý

Na Vánoce dáváme dárky všem, našim drahým příbuzným, drahým kamarádům i nejdražším domácím mazlíčkům. Proč tedy neudělat i něco pro naši drahou planetu? Teď už si určitě říkáte, že rozhodně nejste ten člověk, který by měl něco dělat pro planetu. Jsou ale problémy, které vyžadují snahu všech.
Nejspíše Vám neuniklo, že na Zemi máme skleníkové plyny. Tyto plyny jsou užitečné – udržují na Zemi teplo, takže díky nim nemrzneme. Od průmyslové revoluce ale lidé zvyšují jejich koncentraci, především spalováním černého uhlí, čímž na Zemi poněkud přitápějí. Možná nechtějí na Vánoce sníh, možná si neuvědomují důsledky svých činů. Důležité je, že průměrná teplota na Zemi roste. Mnoho lidí to pochopilo, čímž vzniklo podhoubí pro různá opatření, například Pařížskou dohodu.
To ale nestačí, pochopit závažnost tohoto problému musíme my všichni. Globální oteplování doprovázejí jevy, které znepříjemní život úplně všem lidem na Zemi. Velikým problémem je zvyšování hladiny oceánu. Všichni Benátčané by souhlasili. Bohužel, Benátky nejsou jediným postiženým místem. Při pobřeží žije velká část populace, která bude hledat nový domov.
Ke slovu se ale dostává postupně i změna klimatu, a to čím dál zřetelněji. Srážky budou na zem více dopadat ve formě deště a sněžení bude vzácnější. To sníží vsakování vod a podpoří odnos půd.
Toto jistě není příjemná prognóza do dalších let. My jsme ale lidé a spolu dokážeme velké věci – sestrojit raketu i upéct pizzu. Můžeme zmírnit i změnu klimatu. A pomůže cokoliv. Tam, kam můžeme, choďme pěšky, používejme hromadnou dopravu a neplýtvejme elektrickou energií. A především, nebuďme nevšímaví vůči globálním problémům.
Za tým svobodných rakeťáků přejeme veselé Vánoce!
_______________________________________________________________________
Článek vznikl za účelem osvěty veřejnosti v oblasti globálního oteplování a změny klimatu v rámci soutěže CO2 liga pořádané eko institutem Veronika. V případě dotazů můžete kontaktovat náš tým na emailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.


Sdílejte tento článek