logo gpoa barva pruhledne 1 

Gymnázium, Střední pedagogická škola,
Obchodní akademie a Jazyková škola
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace
Pontassievská 3, ZNOJMO

 facebook youtube  0067 phone+420 515 158 101 0070 envelop info@gpoa.cz

Gymnázium, Střední pedagogická škola, Obchodní akademie
a Jazyková škola 
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace, 
Pontassievská 3, ZNOJMO

Zřizovatel školy

logo jmk 250x

Jazyková škola nabízí

Certifikace Cisco

CNA logo

Europass

europass

Pěvecký sbor Znoimia

znoimia

Šachový kroužek

krouzek sachy

Gymoped - školní časopis

gymoped

Počet přístupů

Dnes737
Včera916
Týden2397
Měsíc10928
CELKEM2038703

  • Vaše IP adresa: 18.118.26.227
  • Webový prohlížeč: Unknown
  • verze:

6
Online
Previous Next

Předvánoční atmosféra v srdci Vídně

Tradičním symbolem adventu je od 19. století adventní věnec, který má v různých oblastech jinou podobu. V katolických zemích je nejčastěji ozdoben čtyřmi svíčkami, z nichž tři jsou fialové a jedna růžová. Tuto neděli jsme již zapálili první fialovou svíčku, nazývanou svící proroků, kteří předpověděli narození Ježíše Krista. O pár dní dříve jsme si však předvánoční atmosféru jeli vychutnat do centra hlavního města Rakouska, do nádherně ozdobené a nasvícené Vídně.
V úterý 28. 11. 2017 před sedmou hodinou ranní se naše třída P2.A společně s třídou P1.B sešla na autobusovém nádraží, vybavena nejen plnými batohy jídla, ale především dobrou náladou. Cestou nám však paní průvodkyně šetrně sdělila, že dnes mají v Přírodovědném muzeu, které jsme měli původně navštívit, zavřeno, neboť je úterý. Byl nám však poskytnut jiný program, a to návštěva Uměleckohistorického muzea, které stojí na náměstí Marie Terezie. Někteří z nás byli touto zprávou nemile překvapeni. Co se však dalo dělat? Místo biologie si tentokrát obohatíme své znalosti z dějepisu, literatury a výtvarné výchovy. Paní průvodkyně nám rozdala vědomostní kvíz, jenž pro nás jako zpestření připravila.
Cesta nám rychle uběhla a autobus nás vyložil u muzea. Prošli jsme kolem palácového komplexu Hofburg, který byl nejdříve rezidencí králů a císařů Svaté říše římské, poté císaře rakouského a od roku 1945 sídlem prezidenta Rakouské republiky. Bývá také nazýván zimní rezidencí. Na chvíli jsme se zastavili u hotelu Sacher, kde nabízí skutečně pravý „Sachertorte“, který vymyslel mladý cukrářský učeň Franz Sacher v roce 1832. Navštívili jsme i Uměleckohistorické muzeum, jež založil František Josef I. Obrazovou galerii zde postupně vytvářeli příslušníci habsburského rodu, mezi skvosty patří obrazy od Caravaggia, Dürera, Santiho, Rubense a Velázqueze. Svými poklady záhadných kultur dávno minulých časů nás uchvátila antická a egyptsko-orientální sbírka.
Výlet jsme zakončili, jak jinak, než návštěvou kouzelných vánočních trhů na náměstí Rathausplatz, kde jsme se zahřáli horkým dětským punčem a rozsvítili si tak vánoční náladu na další dny.
Monika Hanzalová, P2.A
Foto: Ryšánková a Krůla z PI.B + více zde: http://leischnerova.rajce.idnes.cz/


Sdílejte tento článek