logo gpoa barva pruhledne 1 

Gymnázium, Střední pedagogická škola,
Obchodní akademie a Jazyková škola
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace
Pontassievská 3, ZNOJMO

 facebook youtube  0067 phone+420 515 158 101 0070 envelop info@gpoa.cz

Gymnázium, Střední pedagogická škola, Obchodní akademie
a Jazyková škola 
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace, 
Pontassievská 3, ZNOJMO

Zřizovatel školy

logo jmk 250x

Jazyková škola nabízí

Certifikace Cisco

CNA logo

Europass

europass

Pěvecký sbor Znoimia

znoimia

Šachový kroužek

krouzek sachy

Gymoped - školní časopis

gymoped

Počet přístupů

Dnes748
Včera916
Týden2408
Měsíc10939
CELKEM2038714

  • Vaše IP adresa: 18.188.205.249
  • Webový prohlížeč: Unknown
  • verze:

4
Online
Previous Next

Karolína na Velvyslanectví USA v Praze

Každým rokem vyhlašuje Velvyslanectví USA v Praze zajímavý program pro studenty – Junior Ambassador. V tomto roce byla do tohoto programu vybrána studentka ze třídy G5.A Karolína Komárková. V pátek 6. října vstoupila ona a dalších 15 studentů do Amerického centra v Praze, kde pro ně byl připraven speciální pětihodinový program, během kterého se osobně setkali s chargé d’affaires a dalšími vedoucími pracovníky velvyslanectví.

 

Karolíno, co jsi musela udělat, abys byla pozvána ve svých patnácti letech na Velvyslanectví USA? Informaci o programu Junior Ambassador jsem se dozvěděla ve škole. Hned mě to zaujalo, i když jsem si nebyla jistá, jestli všechno zvládnu. Měla jsem jen týden na to, abych vymyslela esej na téma: Jak zlepšit vnímání české kultury v USA a jak posílit ekonomické vazby mezi těmito zeměmi. K tomu jsem musela připojit motivační dopis a životopis, samozřejmě v angličtině. Všechno jsem poslala znojemskému Rotary klubu, který celý program pro studenty organizačně zajišťuje.

A byla jsi vybraná. Překvapení? Ano, nečekala jsem něco takového, i když jsem to hrozně chtěla.

Měla jsi nějaké obavy ze setkání, jak ses cítila? Sraz jsme měli v Americkém centru na Malé Straně v Praze. To jsme ještě všichni byli nervózní, ale brzy jsme se skamarádili. Bylo nás šestnáct a asi deset dospělých z Rotary klubu, kteří nás doprovázeli. Postupně mezi nás přicházeli lidé z ambasády. Velkou roli hrál náš průvodce Tony, pořád se usmíval a choval se k nám přátelsky, ze všech strach brzy opadl. Oni jsou zvyklí dávat do mluveného projevu hodně emocí a to je příjemné.

Jaký byl váš program? Po snídani, kterou setkání začínalo, pro nás připravili přednášky. První byla o obchodních vztazích mezi naší republikou a USA. Velká diskuse se rozpoutala o tom, jak by se naše země mohla víc na americkém trhu prosadit. Zvítězil návrh, že nejlépe by se v Americe mohlo prodávat české pivo. Slovo „pivo“ bylo úplně nejčastější, co Američané říkali česky. Asi jim hodně chutná. Pak jsme měli přednášku o práci velvyslanectví. Dozvěděli jsme se, jaké programy nabízejí pro studenty, jaká jsou třeba stipendia. To bylo hodně poučné, chtěla bych se třeba zúčastnit programu, kdy můžu v USA měsíc pracovat, měsíc studovat a měsíc cestovat.

Rozuměla jsi dobře americké angličtině? Poslouchat přednášky na odborné téma není vůbec jednoduché. Rozumím, jsem zvyklá mluvit přes internet, americká angličtina mi problémy nedělá. Ale únavné a náročné bylo celý den poslouchat cizí jazyk, když každý vyslovoval trochu jinak. Výhodou bylo, že přenášky nebyly dlouhé. Snažili se, aby všechno probíhalo interaktivně, mohli jsme se zapojit, diskutovat mezi sebou, říkat své názory, návrhy. Odpoledne jsme se pak přesunuli z Amerického centra na velvyslanectví, kde pro nás připravili oběd, samozřejmě americké barbecue.

Americká ambasáda je pečlivě střežená, co jste museli absolvovat, než vás pustili dovnitř? Asi jsme měli nějakou protekci, protože přečetli jen naše jména, prošli jsme bezpečnostním rámem a byli jsme vevnitř. Obědvali s námi diplomaté a mariňáci. Ti hlídají objekt ambasády a přišli nám ukázat svoji výstroj, helmy, vesty, masky. Všechno jsme si mohli prohlédnout a zkusit si obléknout. Když se podíváte na fotky, najdete mě tam v „plné polní“.

Když jsi Junior Ambassador, co cítíš, že bys mohla udělat pro zlepšení vztahů mezi našimi zeměmi. Určitě já sama budu mít větší motivaci pro studium. Velkým povzbuzením bylo, že dospělí, úspěšní lidé chtějí slyšet názory nás středoškoláků. Já můžu naopak svým spolužákům poradit, co všechno jim Americké centrum nabízí. K dispozici je rozsáhlá knihovna, kam může kdokoli přijít a půjčit si knihy, časopisy, noviny. Mají tam ohromnou sadu komiksů, knih moderní literatury. Také je všem přístupný archív, kde jsou články a knihy o náboženství, historii, politice.

Co bys vzkázala jako junior ambasadorka svým spolužákům? Velvyslanectví ve spolupráci s Rotary klubem vyhlašují tento lákavý program každý rok. Přihlaste se! Je to nezapomenutelný zážitek a velká zkušenost, která otevírá oči.

Karolína na Velvyslanectví USA v Praze


Sdílejte tento článek