Dne 30. 3. 2017 se P1.A, a také Australanka Claudie, vydala do Zašovic na farmu CEV Chaloupky. Cesta autobusem nám rychle utekla a všichni jsme se těšili na domácí zvířata a výrobu sýru. Po příjezdu jsme byli rozděleni do dvou skupin. V první skupině jsme se šli podívat na statek. Začali jsme si povídat o mléku: jak se upravuje, co se s ním všechno musí udělat před prodejem. Poté jsme šli mezi zvířata a pan Tomáš nám dal ke každému zvířeti zajímavé informace.
Například, že hňup je vykastrovaný kozel a Barča je hafling. Mohli jsme si pohladit krávu, kozu, ovce či koně a slepici. Nakonec jsme si všichni vzali lopaty a kolečka a trošku na statku pomohli. Tím naše první půlka program ukončila. V druhé části jsme se naučili hlavně, jak zpracovat mléko, jak vyrobit sýr a máslo. Dokonce jsme si mohli svůj vlastní vyrobený sýr odvézt domů. Všichni jsme byli nadšení. Určitě na tuto exkurzi jen tak nezapomeneme. No a syrovátka je žlutozelená tekutina, která vznikne sražením mléka při výrobě sýrů a je hodně zdravá.
Veronika Cahová P1.A
Fotky zde: http://leischnerova.rajce.idnes.cz/ZASOVICESYR_PI.A_30.3.2017/