logo gpoa barva pruhledne 1 

Gymnázium, Střední pedagogická škola,
Obchodní akademie a Jazyková škola
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace
Pontassievská 3, ZNOJMO

 facebook youtube  0067 phone+420 515 158 101 0070 envelop info@gpoa.cz

Gymnázium, Střední pedagogická škola, Obchodní akademie
a Jazyková škola 
s právem státní jazykové zkoušky Znojmo,
příspěvková organizace, 
Pontassievská 3, ZNOJMO

Zřizovatel školy

logo jmk 250x

Jazyková škola nabízí

Certifikace Cisco

CNA logo

Europass

europass

Pěvecký sbor Znoimia

znoimia

Šachový kroužek

krouzek sachy

Gymoped - školní časopis

gymoped

Počet přístupů

Dnes213
Včera744
Týden957
Měsíc9488
CELKEM2037263

  • Vaše IP adresa: 3.137.187.221
  • Webový prohlížeč: Unknown
  • verze:

1
Online
Luboš Smrček

Luboš Smrček

smrcek lubos1

Lubomír Smrček je ze třídy G6.A a má 17 let. Jeho jméno se často objevuje na různých diplomech, kterými se škola pyšní. Stalo se pravidlem, že ze školního kola v olympiádách z matematiky, fyziky a chemie postupuje do okresního a krajského kola právě Luboš. Nevěnuje se však jenom studiu, na podzim absolvoval taneční, v loňském školním roce natočil úspěšný dokumentární film o fyzice, hraje na kytaru, chystá se na roční zahraniční pobyt v cizině. Před 3 lety byl přijat za člena Mensy.

Jsi soutěživý typ?
Rád zkouším nové věci. Když mi dřív škola nabídla nějakou soutěž, olympiádu, kurz, řekl jsem ano. Postupně se všechno stávalo náročnějčím a volného času bylo málo. Nyní se věnuji jen několika soutěžím, soustředím se na věci, které mě baví.

Která soutěž byla pro tebe nejzajímavější?
Matematická olympiáda je určitě mou nejoblíbenější a hned za ní je fyzikální. Na jejich řešení je potřeba logika. Při soutěži dostaneme zadání, se kterým pracujeme, což mi vyhovuje. Mohu si sám rozvrhnout čas, zvolit své tempo, svou strategii. Vedle matematiky a fyziky mě láká film. Vyžívám se v psaní scénářů k videím. Rád přesvědčuju a ovlivňuju lidi. Proto mě nejvíce bavila práce na naučném filmu VÍM PROČ (zde). S tímto soutěžním videem jsme se umístili v celostátním kole na 3. místě.

Je výhoda mít dobré spolužáky, kteří vytvářejí týmy pro práci na různých projektech?
Rozhodně je dobré, když s vámi někdo sdílí nadšení pro to, co děláte. Zvlášť při natáčení filmů je to téměř nutnost. Když je nás víc, tak je víc myšlenek. No a s těmi se pak dá pracovat.
Příští rok patrně nebudeš ve Znojmě, čeká tě roční výměnný pobyt v zahraničí. V jaké zemi budeš?
Zatím ještě nevím, ale měl bych se to do měsíce dozvědět. Organizace, která zařizuje můj pobyt, se jmenuje Rotary. Jejich pravidla jsou taková, že si ze 30 zemí vyberu alespoň 3 a na základě počtu zájemců a mých výsledků z angličtiny mi vedoucí Rotary určí hostující krajinu. Takže to bude přakvapení.
Pojedeš třeba do USA, Austrálie…?
Vybral jsem si USA, Brazílii a Argentinu. Kromě země bude překvapením i oblast, což v případě USA může být Alabama, Kalifornie, ale i Aljaška nebo Havaj.

Co od ročního pobytu v cizí zemi očekáváš?
Je to úžasná příležitost. Chci poznat jinou zemi, její kulturu, politiku, poznat úplně jiný způsob života. Hlavně mě láká, že budu moct porovnat, jak lidé jinde uvažují, jaké mají názory. Z pohledu jazyků je výhodou Brazílie nebo Argentina. Anglicky se budu ze začátku domlouvat všude a v těchto zemích mě čeká ještě portugalština či španělština. Výměnný pobyt chci využít naplno. Kromě zlepšení jazyků poznám lidi z druhé polokoule, získám nadhled nad světem a možná se mi vyjasní, co chci do budoucna. Moc se těším.

Nemáš z ničeho obavy? Strach?
S každým problémem, který přijde, jsem zkušenější, takže na jakékoli překážky se těším, pokud mi teda neuletí letadlo.

Myslím, že se nabízí úplně jiná otázka: jak odpočíváš?
Jednoznačně s hudbou. Mám za sebou 7 let klasické kytary, před třemi lety jsem absolvoval I. cyklus ZUŠ ve Znojmě a teď pokračuju ve hře na elektrickou kytaru. Musel jsem se naučit úplně novou techniku hraní. Vloni jsme v hudební škole založili kapelu, kde hraju na sólovou i doprovodnou kytaru.

Co hrajete?
Převážně rock, ale hrajeme i jednu bluesovou skladbu. Obsazení máme dvě kytary, bicí, klávesy a baskytaru.

Do maturity ti zbývají dva roky, ale určitě přemýšlíš, co bys chtěl studovat.
Plánuju, že vystuduju nějaký obor s matematikou nebo fyzikou. Zatím ještě přesně nevím. Ale určitě si vyberu kvalitní vysokou školu a kdo ví, třeba v Americe.

Pozn. Luboš se před pár dny dozvěděl, že příští rok stráví s Brazílii. Hodně štěstí. BON VOYAGE!

 


Sdílejte tento článek