Ve čtvrtek 19. prosince se sešla v klubovně školy část třídy P2.B a P1.C k vyslechnutí doporučení, jak se zdravě stravovat aneb jíst pro potěšení, energii a zdraví.
Během přednášky proběhla ochutnávka čočkové pomazánky a nealkoholického pomerančového punče. Cílem akce nebylo někomu “vnucovat” zásady zdravé výživy, zdravého životního stylu, ale přimět studenty k zamyšlení nad svým tělem. Uvědomit si, co mému tělu dělá dobře a co ne. Dále pochopit, že se v našem střevě produkuje hormon štěstí serotonin, který člověka “dělá šťastným” aneb jídlo je důležité pro fungování našeho organismu. Část studentů odcházela s nadšením a plným žaludkem, část studentů nesouhlasila s některými doporučení a našli se i někteří, které doporučení nezaujala.
Reakce studentů:
"Uvědomila jsem si, co dělám špatně. Pokusím se, najít si čas na klidnou konzumaci jídla."
"Uvědomila jsem si, že je důležité jíst s chutí, jinak si tělo nevezme z jídlo potřebné živiny."
"O spoustě doporučení jsem četla, viděla na Fb, ale nikdy jsem nad tím neuvažovala tak jako nyní."
"Paní byla pro mě příliš etérická bytost, doporučení jsem od ní nemohla přijmout."
"Je potřeba si udělat na jídlo čas a dělat mezi jednotlivými jídly pauzu. Nejíst z nudy a ze stresu."
"Budu nad doporučeními přemýšlet a postupně vyzkouším, jestli fungují."
"Tato doporučení praktikuji asi rok a fungují."
Mgr. Věra Nezvedová